Головна Новини Будівництво 2021 Ситуація на ринку нерухомості сьогодні та ціни на житло в Україні у 2022 році
commentss НОВИНИ Всі новини

Ситуація на ринку нерухомості сьогодні та ціни на житло в Україні у 2022 році

Експерти оцінили ситуацію на ринку нерухомості в країні в році, що минає, і розповіли, яких змін чекати українцям наступного року.

16 грудня 2021, 09:55
Поділіться публікацією:

Що відбувалося в Україні з ринком нерухомості у 2021 році і чого чекати у наступному 2022-му. Експерти окреслили ситуацію для видання "Коментарі".

Ситуація на ринку нерухомості сьогодні та ціни на житло в Україні у 2022 році

Ситуація на ринку нерухомості сьогодні та ціни на житло в Україні у 2022 році - фото з відкритих джерел

Дії держави щодо ринку нерухомості швидше мають споживчий характер з метою наповнення бюджету, ніж регулятивний

Експерт з нерухомості Михайло Артюхов зазначає, що ринок продажу та оренди нерухомості в Україні наразі перебуває у стані стабільної невизначеності.

"Не спостерігається зростання кількості угод практично у всіх сегментах житла та комерційної нерухомості. Приватний та банківський капітал очікує більш чітких ознак динаміки. Дії держави щодо ринку нерухомості швидше мають споживчий характер з метою наповнення бюджету, ніж регулятивний", – пояснює експерт.

Водночас, він наголошує, що є привід радіти. Адже могло бути й гірше, якби:

— покупці житла не повірили у ринок новобудов після другого і третього локдауну в травні-липні, здійснивши покупки у якісних девелоперів (в результаті ті отримали фінансове підживлення та будівництва продовжили роботу);

— президент України не показав ринку готовність підтримати покупців нерухомості програмою банківського фінансування "5-7-9", а також не закріпив публічну співпрацю найбільшого забудовника столиці компанії "Київміськбуд" у завершенні об'єктів компанії "Укрбуд" після її дефолту, тим самим зменшуючи ризики дефолту всієї будівельної галузі;

— законодавці не почали створювати законодавчу базу для зменшення кількості довгобудів та не сформували програми виведення з кризи існуючих довгобудів.

"Але, звичайно, все могло бути і краще, – упевнений Михайло Артюхов. – Наприклад, якби законодавці визначили правила фінансової відповідальності забудовників перед покупцями із завершенням новобудов та порядок регулювання галузі професійних продавців вторинної нерухомості, тим самим очистивши ринки створення та реалізації нерухомості. На жаль, ринок будівництва та нерухомості сьогодні менш прозорі, порівняно, наприклад, із фінансовими чи банківськими секторами економіки".

У I півріччі на ринку житла можливі незначні цінові зміни, що залежать переважно від рівня попиту

Президент Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України Юрій Піта прогнозує, що у найближчі три місяці спостерігатиметься стабільна цінова ситуація на ринку первинного та вторинного житла.

"У 2021 році спостерігалося досить суттєве зростання вартості житла. Середнє зростання на вторинному ринку становить більш ніж на 15%, на первинці – понад 20%. Такі темпи перевищили очікування частки потенційних покупців. Кількість яких з другої половини вересня 2021 року повільно знижується, – зазначає експерт. – В Україні немає достатніх можливостей щодо розширення попиту. Розвиток іпотеки не став революцією: у порівнянні з 2020-м кількість квартир, придбаних за допомогою іпотеки, за офіційними даними, становить лише 3,4%, з яких на вторинний ринок припадає близько 0,4%.

Щоб запобігти кризі на первинному ринку, а саме зменшенню кількості угод, на початку 2022 року девелопери здебільшого збережуть існуючий рівень цін, прогнозує Юрій Піта. На вторинному ринку, за його словами, ситуація буде дзеркальною: на думку аналітиків АФНУ, передумов для зростання цін (ні економічних, ні через аномальний попит) не існує.

"З 2-го кварталу 2022 року, з настанням нового ділового сезону, на ринку будуть помітні незначні цінові зрушення в межах 5%. Однак збільшення вартості житла залежатиме від попиту в тому чи іншому сегменті житла, – наголошує Юрій Піта. – На первинному ринку найбільший попит спостерігатиметься в об'єктах нових якісних форматів на стадії будівництва до одного року (переважно на 1-2-кімнатні квартири площею до 60 м2). На вторинному ринку традиційно високий попит буде на малогабаритні квартири радянської забудови у належному технічному стані площею до 50 м2"

Щодо оренди житла, то у найближчій перспективі ціни будуть стабільні, упевнений президент АСНУ. Тільки з кінця березня, залежно від попиту, цінова картина може трохи змінитись.

"За найбільш сприятливих економічних та пандемічних умов, коли у великі міста повертатимуться потенційні орендарі, з квітня по червень включно оренда може зрости в середньому до 7-10% на окремі, найбільш затребувані типи квартир", – каже Юрій Піта.

Експерт резюмує: у І півріччі на ринку житла можливі незначні цінові зміни, що залежать переважно від рівня попиту.

Раніше на порталі "Коментарі" — де в Україні найдорожче та найдешевше житло .



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини