Головна Новини Будівництво 2021 Корупція важлива, але не єдина проблема у містобудуванні: що кажуть експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Корупція важлива, але не єдина проблема у містобудуванні: що кажуть експерти

Реформа містобудування в Україні потребує вирішення проблем з якістю забудов, стандартами, збереженням архітектурних пам'яток, модернізацією застарілого фонду

7 грудня 2021, 09:10
Поділіться публікацією:

Корупція важлива, але не єдина проблема у містобудуванні: що кажуть експерти

Експерти оцінили законопроект про штрафи для забудовників, фото з відкритих джерел

У грудні у другому читанні буде розглянуто законопроект №5655, який передбачає реформування містобудівної галузі. Експерти оцінили для порталу "Коментарі" пропоновані нововведення і те, що слід було б прийняти для наведення порядку у сфері будівництва та зменшення випадків корупції.

Нововведення спростять життя законослухняним забудовникам і стануть додатковою гарантією для покупців житла на первинному ринку

Засновник та керуючий партнер групи компаній Concept Group Михайло Підвисоцький називає законопроект №5655 важливою складовою містобудівної реформи.

"З одного боку, законопроект спрощує життя забудовникам, які реалізують масштабні житлові проекти великої поверховості, адже реєстрацію початку будівництва буде переведено в електронну систему. Девелоперам значно простіше пройти всі етапи узгодження, так ці процеси будуть автоматизовані, — пояснює експерт. – З іншого боку, сама електронна система апріорі не передбачає видачу дозволів, якщо за якимись параметрами забудовник намагається порушити закон. Тому встановлення величезних штрафів за незаконне будівництво стане додатковим фактором, що сприятиме встановленню по-справжньому прозорих та цивілізованих умов роботи на ринку".

На думку Михайла Підвисоцького, незважаючи на те, що реформа містобудування дещо затягнулася, зараз настає дуже важливий та важливий момент у її реалізації.

"По суті цей закон ставить хрест на корупції, яка пов'язана з дозвільною документацією. Забудовникам буде значно простіше приступати до реалізації своїх проектів. Але найважливіше, що ухвалення цього документа стане додатковою гарантією для покупця-інвестора надійності вкладених ним коштів на купівлю житла на первинному ринку", – резюмує Михайло Підвисоцький.

В Україні має працювати реальний контроль якості будівництва

Кандидат економічних наук, президент Інституту реформ та розвитку Києва Олександр Вовченко наголошує, що у сфері будівництва відбувається повний хаос.

"Кожен цвях і цеглина будівельного цеху просякнуті корупцією, – наголошує він. – Київ, на жаль, яскравий приклад цього. Прекрасне місто з кожним новим роком перетворюється на бетонні джунглі, що позбавлені природи та екологічності, якості та комфорту, естетики та інфраструктури. Ми досягли безпрецедентної кількості низькопробної забудови, яка спотворює вигляд Києва. Будує — хто хоче, що хоче і як хоче. Як наслідок, у нас свідомо доводяться до руйнування архітектурні пам'ятки, щоби на їхньому місці звести чергового "монстра" або ТРЦ. Ми вже дійшли до межі – місто повністю розбалансоване. Адже забудова у нас має хаотичний характер".

Тому, зазначає Олександр Вовченко, безумовно, слід посилювати контроль за дотриманням вимог та стандартів у сфері містобудування.

"Введення штрафів за будівництво без дозвільних документів – це потреба. Але повне перезавантаження та реформа цієї сфери не можуть обмежитися одним законопроектом, – упевнений експерт. – Нам потрібно визначитися з головним: хто і як відповідає за системне бачення забудови українських міст. Щоб у нас на всі забудовані висотки вистачало дитячих садків, шкіл, лікарень, паркомісць. Щоб достатньо було дитячих та спортивних майданчиків, парків та скверів. Щоб усе у нас гармонійно розвивалося та функціонувало. Друге питання: це якість та стандарти. Велику увагу слід приділити цьому аспекту. Реальний контроль якості будівництва має працювати, як годинник. Третє питання: збереження архітектурних пам'яток. За знесення чи доведення таких об'єктів до руйнування має бути жорстка відповідальність. І нарешті, що робити із застарілим фондом. Яким чином держава вирішуватиме питання модернізації хрущовок? Це питання потребує якнайшвидшого законодавчого рішення".

Як повідомляв портал "Коментарі", за незаконне будівництво каратимуть забудовників величезними штрафами.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини